2. travnja: Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Piše: Uredništvo udruge

Datum: 02.04.2021.  Kategorija: Obavijest

2. travnja se već 9. godinu za redom diljem cijelog svijeta obilježava kao Dan svjesnosti o autizmu. Glavna skupština UN-a je započela s obilježavanjem ovog datuma 2013. godine s ciljem skretanja pozornosti na sve veći broj djece koji nosi ovu dijagnozu diljem svijeta, ali i izražavanja zabrinutosti zbog brojnih izazova i nedostatka sustavne podrške djeci s poremećajem iz spektra autizma, kao i njihovim roditeljima. Povodom tog dana, u vremena koja nisu bila obilježena pandemijom, na gradskim trgovima diljem svijeta puštali bi se plavi baloni, postavljali bi se štandovi, održavala bi se predavanja, javni nastupi, radionice i sl., sve s ciljem osvještavanja javnosti o specifičnostima poremećaja iz spektra autizma.

Danas je obilježavanje ovog dana, kao i gotovo sve ostale sfere našeg života, preselilo u online okruženje. Brojni aktivisti, roditelji djece s poremećajem iz spektra autizma, stručnjaci pa čak i neke osobe iz javnog života snimaju video-materijale, izrađuju grafike i govore o autizmu i tako podižu svjesnost o ovom poremećaju. Iako od svjesnosti sve kreće, ono čemu bi se uistinu trebalo na današnji dan težiti nije samo svjesnost da poremećaj postoji, već prihvaćanje istog i uključivanje osoba s poremećajem iz spektra autizma kao ravnopravnih članova društva.

AUTIZAM = TRAJNI LOCKDOWN?

Savez udruga za autizam Hrvatske ovogodišnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava pod motom „Vaš lockdown će proći, a kad će naš?“. Lockdown, socijalna distanca, samoizolacija, druženje samo sa članovima svog kućanstva, novi su pojmovi koje smo naučili tijekom ove pandemije. Osobe s poremećajem iz spektra autizma bile su s ovim pojmovima upoznate i puno prije korona krize. Za brojne obitelji osoba s poremećajem iz spektra autizma svakodnevica sliči na „lockdown“ jer one već duže vrijeme žive na način sličan uputama epidemiologa. Izbjegavaju velika okupljanja jer djeca s autizmom ne vole gužve, održavaju socijalnu distancu jer su djeca s autizmom preosjetljiva na dodir, ne idu u kafiće jer se djeca s autizmom užasavaju buke… Svakodnevno se izlažu osudama okoline zbog toga jer mnogi sadržaji i usluge nisu prilagođeni njihovim potrebama. Univerzalna ljudska prava, uključujući prava osoba s invaliditetom, ne smiju biti ugrožena ni u vrijeme pandemije. Osobe s autizmom imaju pravo na samoopredjeljenje, neovisnost i autonomiju, kao i pravo na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje i zaposlenje jednako kao i ostali. Vrijede li ta prava samo na papiru? Službeni lockdown je samo privremen i nadamo se da će uskoro proći, no vrijedi li isto i za osobe s autizmom?

Podijeli članak

Partneri